Dokumentär om Östersjöns miljökatastrof

Den eskalerande miljökatastrofen i Östersjön på grund av tillväxten av den skadliga fågeln kinesisk mellanskarv är nu ett faktum och först nu uppmanas politikerna att ta itu med problematiken. Men de flesta tycks inte ha förstått sammanhanget. Handlingsförlamningen har orsakats av att EU fridlyst denna invasiva fågel och Ornitologiska förbundet har lyckats få Naturvårdsverket att blockera åtgärder och manipulerat fakta för att förvirra beslutsfattare.

Sälstammens tillväxt är naturligtvis också en orsak till decimeringen av fiskpopulationer men det är den kinesiska mellanskarvens träck som bryter ned miljön och bidrar till övergödningen. Att rädda Östersjöns fisk är möjligen för sent och dessutom är handlingsförlamningen bland myndigheter och politiker nästintill total.

32 fiskarter rödlistade!

En artikel  i Fiskejournalen av Maria Ålander från 2015-05-14 uppmärksammas nu idag 19 augusti 2018, dvs tre år senare som alarmerande. Tre år senare!! Senfärdigt?

Akut hotad är den högsta klassen på rödlistan. Nästa läge är nationellt utdöd. På rödlistan, men med något lägre varningsflagg finns ytterligare 26 fiskarter. Några av dem ansågs för inte så länge sedan vara ganska vanliga fiskar, såsom torsk, kolja, långa och vitling. Även gäddan är nu rödlistad i Östersjön. Endast tre (3) fiskearter anses ok att fiska och det är i Sydöstra Östersjön. Inte utefter vår kust.

Naturligtvis har utsläpp och övergödning del Östersjöns försämrade tillstånd liksom säl och bottentrålning i decimering av fisk men det är främst den pragmatiska kinesiska mellanskarven som konsumerar fisken redan i barnkammaren och sedan med sin högoktaniga träck dödar bottnarna inom sina jaktområden som numera täcker större delarna av Östersjön.

Man kan se att EU är högst ansvarig för katastrofen eftersom man dels fridlyst den mycket skadliga mellanskarven dels motverkat att lösa problemet på det mest självklara sättet dvs upplösa fridlysningen och uppmana till omfattande skyddsjakt.

Länsstyrelsen i Norrland har beslutat att tillåta skyddsjakt på storskarv och mellanskarv i Nordmaling, Skellefteå, Robertsfors och Umeå. Storskarv??? Varför då? den utgör ingen som helst skada. Tvärtom ska den skyddas. Men det visar bara hur illa det står till med kompetensen. Dessutom får man bara skjuta 200 skarvar i ett hav som nu domineras av mellan en halv till en miljon mellanskarvar. 200 mellanskarvar är som man brukar säga en ”droppe i havet”.

Det är nu dags att gör en dokumentär som redogör för omständigheterna kring katastrofen. För att göra den krävs resurser och i dagsläget kan vi inte räkna med statlig finansiering utan vänder oss till folket i en Crowdfunding.

Projektet är under förproduktion och uppbyggande av medverkande. Ambitionen är att få till en Östersjöproduktion med engagerade filmare och aktivister från alla Östersjöländer.

Börje Peratt

Tidigare artiklar
2013 Hearing om Mellanskarven på Naturvårdsverket

2013 Nordens natur och vatten hotas av dem som försvarar den kinesiska mellanskarven

2013 Östersjön måste räddas. Nu!

2014 Naturvårdsverket skyddar importerad skadefågel

2016 EU bakom Östersjöns bottendöd-rekord

2016 EU, Ornitologer och Naturvårdsverket tar död på Östersjön

2017 Christer Olburs om hur Nordens värsta inkräktare fridlystes

2018 Sveriges matförsörjning ur spel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s